Historien
Den 20. august 2018 kan Grundejerforeningen Sandlodsvej fejre 40 års jubilæum.
På foreningens hjemmeside har der i en årrække været et faneblad: "Historie", med webmasters opslag og efterlysning af "en fortælling om foreningens liv fra start til nu, og med håb om bidrag fra de ældre medlemmer i menigheden".
Som grundejer siden 1984 har jeg gennem årene fået indsigt i og oplevet mange spændende ting på Sandlodsvej. Men der har, blandt det jeg gennem årene læste og fik fortalt, også været oplysninger som ikke rigtig stemte overens, og i nogle tilfælde nærmest var direkte modstridende. Der var forskellige forhold som jeg ville undersøge nærmere, når og hvis, jeg en dag fik tid. Blandt andet var ejerforhold til diverse vejarealer en gåde, samt hvilke rettigheder og byrder som var tilknyttet. Konklusionen på dette spørgsmål er, som det fremgår senere i dette afsnit, at vejarealerne ejes af i alt 4 parter – de 2 oprindelige udstykkere som har overdraget ejerskab til de nuværende ejere af ejendommene Sandlodsvej 32 og Sandlodsvej 53 – samt "2 aktører" som på et tidspunkt opkøbte et større areal med videresalg for øje.
De to oprindelige udstykkere og de 2 opkøbere har dog – ganske vist i lidt tilfældig orden og datering og på kryds og tværs – bestemt at veje og stier skal tjene til fri og uhindret adgangsvej til vore ejendomme og parceller, der allerede er udstykket, eller fremtidig måtte blive udstykket herfra. På samme måde indrømmes købere og efterfølgende ejere og brugere af den solgte parcel ret til uhindret færdsel til stranden, samt frit og uhindret ophold og badning fra stranden på sælgernes ejendomme.
Den tekniske udvikling med digitale muligheder for at søge oplysninger om tinglysninger, deklarationer etc., giver i dag let og næsten ubegrænset adgang til information. Denne fortælling om de tidlige år i Grundejerforeningen Sandlodsvej, er mine personlige udlægninger af tekster og sammenhænge, fundet i foreningens protokol, i diverse tinglysninger og i digitale kort etc., i lokale arkiver og hos Kommunen. Trods al mulig anvendt omhu kan det ikke udelukkes, at jeg kan have begået fejl i min opfattelse og udlægning af tekster. Sådanne fejl og misforståelser vil alene være mit ansvar, men jeg opfordrer til at man kontakter foreningens formand for berigtigelse. Sandlodsvej planlægges som et resultat af aftaler indgået i forbindelse med 2 næsten samtidige, og delvist koordinerede udstykninger, foretaget af boelsmand Johannes Sigvald Jensen, ejer af matr. Nr. 4-b, 6-h Nostrup, Raklev Sogn (i dag Sandlodsvej 32) og boelsmand Holger Petersen ejer af matr. Nr. 3-c, 3-ab, 3-bø og 2-p Nostrup, Raklev Sogn (i dag Sandlodsvej 53) En boelsmand er den historiske betegnelse for "en finere husmand", altså en mellemting mellem en husmand og en gårdejer. Der var skemaer og formler for tildeling af titlerne husmand, boelsmand, gårdejer, proprietær og godsejer, baseret på vægtning af ejendommenes areal og jordens kvalitet.
Johannes Sigvald Jensen foretager sin første tinglysning i forbindelse med udstykning 23-10-1961. Der er tale om et betinget skøde på en ubebygget parcel på ca. 3.000 kvadratalen, som efterfølgende udmatrikuleres og får matrikel nr. 4-ø (Sandlodsvej 50). Det fremgår af tinglysningen, at sælger indrømmer køber og efterfølgende ejere og brugere af den solgte parcel ret til uhindret og frit ophold og badning fra stranden på sælgers ejendom. Og at køberen og efterfølgende ejere af nærværende parcel skal være pligtig at være medlem af en eventuel grundejerforening for området og pligtig at lade foreningens bestyrelse føre og afslutte forhandlinger i grundejerspørgsmål såsom vej-, kloak-, vand- og elektricitetsspørgsmål.
Den 2. maj 1962 tinglyser Johannes Sigvald Jensen en ekstraktafskrift af ubetinget skøde vedrørende matr. nr. 4-aa (Sandlodsvej 54) hvor det fremgår at køberen er bekendt med, at der til ejendommen ikke fører anlagt vej eller kloakledning, og at alle udgifter hertil er sælgeren uvedkommende. Køberen har ret til ophold og færdsel på det til sælgerens ejendom matr. nr. 3 b og 4-b (Sandlodsvej 32) tilhørende strandareal samt ret til fremføring af ledninger til elektricitet og vandforsyning over sælgerens ejendom matr. nr. 3 b og 4-b Samme dag, den 2. maj 1962 tinglyser Johannes Sigvald Jensen en ekstraktafskrift af ubetinget skøde vedrørende matr. nr. 4-ab (Sandlodsvej 56) hvor det fremgår at køberen er bekendt med, at der til ejendommen ikke fører anlagt vej eller kloakledning, og at alle udgifter hertil er sælgeren uvedkommende. Køberen har ret til ophold og færdsel på det til sælgerens ejendom matr. nr. 3-b og 4-b (Sandlodsvej 32) tilhørende strandareal samt ret til fremføring af ledninger til elektricitet og vandforsyning over sælgerens ejendom matr. nr. 3-b og 4-b Holger Petersen tinglyser den 12-06-1962 et betinget skøde for et større samlet frasalg af 28.000 kvadratalen, svarende til ca. 12 parceller. Det er en bekræftelse af en aftale med "2 lokale "aktører" fra Kalundborg, som var indgået allerede 18-11-1959. Herefter følger en periode hvor de 2 udstykkere foretager diverse individuelle tinglysninger i forbindelse med salg af enkelte parceller. Det drejer sig bl.a. om tinglysninger af betingede skøder, som i lidt tilfældig orden indrømmer købere af parceller færdselsret frem til egen parcel – og/eller ret til frit og uhindret at færdes og opholde sig på stranden ud for den, af de 2 ejendomme, som parcellen er udstykket fra.
Den nuværende private sti, langs områdets vest skel ind mod Klintegården, var oprindelig adgangsvejen til Johannes Sigvald Jensens ejendom (i dag Sandlodsvej 32). Halvdelen af den nuværende Sandlodsvej (den venstre side set mod Fjorden), er den oprindelige adgangsvej til Holger Petersens ejendom (i dag Sandlodsvej 53). Sammen tinglyser de to udstykkere den 15-11-1962 en fælles deklaration som bl.a. bestemmer - at der i skellet mellem vore ejendomme udlægges en privat vej i 8 meters bredde, ved at der fra hver ejendom afstås et vejareal i en bredde af 4 meter. - at vejen skal tjene til fri og uhindret adgangsvej til vore ejendomme og til parceller allerede udstykket, eller måtte blive udstykket. - at omkostninger til vejens anlæg afholdes af parterne i forening, således at hver af parterne er berettiget til at påligne allerede solgte parceller og parcellerne som herefter sælges, bidrag til vejens anlæg. - at omkostninger ved fremtidig ren- og vedligeholdelse påhviler alle færdselsberettigede.
Som tidligere nævnt, indleder Boelsmand Holger Petersen sin udstykning med salget af 28.000 kvadratalen 18. november 1959 og tinglysning 12. juni 1962 hvor der gives tilkørselsret fra Nostrup-vejen og egen markvej, for ejere af den omhandlede grund eller dele heraf. Ligeledes gives der strandret for køberne til den del af arealet, dengang betegnet matr. 3-f, svarende til den nuværende del af matr. 3-c (Sandlodsvej 53) som grænser op til strandarealet ved Kalundborg Fjord. Og endelig tillægges der for ejere af det herved købte areal og dele heraf færdselsret over matr. nr. 3-c (Sandlodsvej 53) over den til enhver tid værende markvej (til stranden).
Færdselsret fra det købte areal, til og fra stranden, gælder altså kun færdsel over matr. nr. 3-c. De 28.000 kvadratalen udmatrikuleres som matr. nr. 3-o, 3-p, 3-q, 3-r, 3-s, 3 t, 3-u, 3-v, 3-x, 3-y, 3-z, 3-æ, (svarende til Sandlodsvej 15 til 37), samt en ny matrikel 3-ø, som er venstre halvdel af vejen og sideveje til venstre på strækningen Sandlodsvej 21 til 37, som blev solgt til de "2 aktører" som en del af den samlede handel på 28.000 kvadratalen. Den 27. juni 1962 tinglyser Holger Petersen en ny deklaration som præciserer at den eller de til enhver tid værende indehavere af ejendommene matrikel nr. 3-o til 3-ø (Sandlodsvej nr. 15 til 37) meddeles færdselsret til stranden, til fods ad den markvej, der fører fra matr. nr. 3-o/3-ø nedover matrikel nr. 3 c, til stranden (Sandlodsvej 53). Matriklerne nr 3-o til 3-æ er i dag Sandlodsvej nr 15 til 37. Matrikel 3-ø er venstre side af Sandlodsvej ud for nr 21 til 37 samt de 2 sideveje på strækningen, som blev solgt til de "2 aktører fra Kalundborg", hvis efterkommere fortsat ejer vejstrækningen. Ejerne af vejstrækningen Sandlodsvej nr. 21 til 37 med sideveje får altså også færdselsret til stranden – og tillægges sammen med ejerne af Sandlosdvej nr 15 til 37 også ret til ophold og badning fra stranden. Den 20. juli 1962 tinglyser Holger Petersen en deklaration for matr. nr. 3-ac (senere Sandlodsvej 95) som tillægger ejere og senere ejere færdselsret til den nævnte ejendom ad den jordvej, der findes angivet på matrikelkortet. Det præciseres at Holger Petersen og senere ejere af matr. nr. 2-p og 3-c, (Sandlodsvej 53) ingen forpligtelser har med hensyn til vedligeholdelse af nævnte vej. Og der tillægges nuværende og senere ejere af matr. nr. 3-ac (Sandlodsvej 95) færdselsret, opholdsret og baderet på det strandareal der hører til ejendommen matr. nr. 2-p og 3-c (Sandlodsvej 53). Der haves tillige fornøden ret til færdsel for at komme ned til strandarealet. Den 4. juni 1965 tinglyser Holger Petersen 2 enslydende ekstraktafskrifter af endelige skøder vedrørende matr. nr. 3-ah og 3-ai (Sandlodsvej nr. 93 og 81) - som pålægger den solgte parcel servitut om forpligtelse til for den til enhver tid værende ejer af ejendommen at være medlem af en eventuel grundejerforening for området og forpligtelse til at lade grundejerforeningens bestyrelse føre og afslutte forhandlinger på grundejernes vegne i almindelige grundejerspørgsmål, såsom vand, vej, kloak og el-spørgsmål. Nærværende bestemmelse vil ved skødets tinglysning være at tinglyse servitutstiftende på matr. nr. 3-ah, respektive matr. nr. 3-ai (Sandlodsvej 93 og 81). Den 9. august 1969 tinglyser Holger Petersen endnu en deklaration – nu efter begæring fra Raklev Kommune, og 25. september 1969 tinglyser Johannes Sigvald Jensen, ligeledes på begæring fra Raklev Kommune, en næsten ligelydende deklaration, hvor det bestemmes - at gældende bestemmelser i byplanvedtægt skal respekteres. - eventuelle veje og kloakprojekter skal fremsendes til godkendelse. - der skal indlægges vand fra et godkendt vandværk. - ejerne af de udstykkede parceller er pligtige til at være medlem af grundejerforening for området,
Det er nok kommunen som griber ind ved at dekretere medlemskab af grundejerforening, for at sikre ordnede forhold omkring især efterfølgende punkt, som udstykkerne i mellemtiden har fundet på: - at alle parcelejere er pligtige til i forening at afholde udgifter til anlæg af private veje og stier. *) *)Note: Oprindelig have de 2 udstykkere aftalt at afholde udgifter til anlæg af vej, men havde forbeholdt sig ret til at påligne allerede solgte parceller, og parceller som måtte blive solgt, bidrag til vejens anlæg. Deklarationen fortsætter med at fastslå at: - sundhedskommissionens tilladelse vil være at indhente forinden eventuelt spildevandsanlæg udføres. - Af hensyn til oversigtsforhold på hjørner mellem Sandlodsvej og sideveje, samt Sandlodsvej og Røsnæsvej, pålægges det de i udstykningsplanen viste parceller pligt til at holde de på deklarationsridset med rødt skraverede viste arealer fri for enhver bebyggelse eller beplantning, der rager mere end 1 meter over tilstødende vejmidte. Der er tale om trekanter med kateter på 15 x 15 meter regnet fra skæringspunkt mellem hoved og sideveje, og 15 x 60 meter ved ind- og udkørsel mellem Røsnæsvej og Sandlodsvej. Deklarationsridset 9. august 1969 udmærker sig ved at der ikke er skraveringer på vejnumrene 9, 21, 23 og 37 – samt på vejnumrene 46 og 50.
Man har formentlig ikke kunnet – eller opgivet – at lægge byrder på allerede solgte parceller med tilbagevirkende kraft. Påtaleberettiget er Raklev Kommune (nu Kalundborg Kommune) og/eller grundejerforeningen for området. De to udstykkere, Johannes Sigvald Jensen og Holger Petersen, har nu annulleret den oprindelige plan: - at de 2 udstykkere i forening skulle anlægge og afholde udgifter ved etablering af Sandlodsvej, sideveje og stier - og at hver af udstykkerne skulle være berettiget til at påligne allerede solgte parceller og parcellerne som herefter sælges, bidrag til vejens anlæg. De nye bestemmelser for anlæg af vej og fordeling af udgifter hertil, gennemføres ved tinglysningerne 9. august og 25. september 1969 og er herefter: - at alle parcelejere er pligtige til i forening at afholde udgifter til anlæg af private veje og stier. - ejerne af de udstykkede parceller er pligtige til at være medlem af grundejerforening for området. Jeg har ikke kunnet finde eksempler på at udstykkerne har afholdt udgifter til anlæg af vej, endsige at sådanne omkostninger skulle være pålignet solgte parceller som bidrag til vejens anlæg. Det må antages at de to udstykkere ikke har afholdt udgifter til anlæg af vej før 25. september 1969, og derfor ikke har kunnet fremsætte krav om bidrag. Boelsmand Holger Petersen solgte ikke blot 28.000 kvadratalen i en samlet handel med "de 2 lokale aktører" – men også den tilstødende halvdel af hovedvejen, og begge sideveje i fuld bredde ud for det der senere bliver til Sandlodsvej nr. 9 til 37. Derved får Holger Petersen afbrudt den færdselsret han tidligere havde tildelt vejnumre lavere end 21 for færdsel til stranden - og for ulige vejnumre højere end 37 - er der ikke længere færdselsret helt frem til egen parcel og til stranden. For vejnumrene 9 til 15 er der pludselig ingen færdselsret frem til egen parcel, idet Holger Petersen fik solgt hele sidevejen til numrene 9 til 21, hvor han burde have beholdt strækningen fra nr. 9 til nr. 13 til eget brug og som grundlag for tildeling af færdselsret frem til vejnumrene 9 til 15. Det rettes ved at "de 2 aktører" og købere af matr. nr. 3-o til 3-ø (Sandlodsvej nr. 15 – 37) den 12. juni 1962 tinglyser en deklaration og meddeler den til enhver tid værende indehaver af ejendommen matr. nr. 3-c og 2-p (Sandlodsvej 53) samt parceller der udstykkes eller er udstykket fra nævnte ejendom samt ejerne af matr. Nr 3-o til 3-æ, færdselsret ad vejen matr. Nr. 3 ø (Sandlodsvej, strækningen nr. 21 til 37). Retten ændres til nu at omfatte også færdsel med bil. Færdselsretten var af Holger Petersen oprindeligt givet for færdsel til fods på strækningen mellem matr. 3-o og 3-æ og stranden. Af ukendte årsager tinglyser de 2 aktører endnu en deklaration den 25. september 1965, hvor de erklærer at parcellerne matr. nr. 3-o til 3-ø ikke må anvendes til helårsbeboelse. (Det er Sandlodsvej nr. 15 til 37 – samt vejen ud for nr. 21-37). Det må være en fejl når det angives at parcellerne matr. Nr. 3-o til 3-ø ikke må anvendes til helårsbeboelse – for matr. Nr. 3-ø er selve vejen. På trods af den fælles deklaration som Holger Petersen og Johannes Sigvald Jensen tinglyste den 15-11-1962, fremgår det af senere udstykningsplaner og byplanvedtægt, at vejen udvides til en samlet bredde på 10 meter, ved at der fra hver ejendom afstås et vejareal i en bredde af 5 meter. I dag kan det konstateres at hver udstykker afgav 5 meter bredde, fra Røsnæsvej frem til Sandlodsvej 9. Fra Sandlodsvej nr. 9 til nr. 69, ændres fordelingen til at Holger Petersen afstår en bredde på 6 meter – og at Johannes Sigvald Jensen på samme strækning afstår en bredde på 4 meter. Det har ikke været muligt at finde egentlig forklaring på den nye skæve fordeling. De 2 boelsmænd har givetvis ikke selv fundet på at gøre fællesvejen bredere, fordi det reducerer det salgbare areal. Så det er nok Raklev Kommune som har ønsket en bredde på 10 meter og derved måske inspireret udstykkerne til at revurdere den fælles aftale: Den oprindelige aftale var, at hver af de 2 udstykkere skulle lægge jordveje – af stort set samme længde og bredde i puljen - nemlig den nuværende sti i vest skellet, som var adgangsvej til nr. 32, og en tilsvarende jordvej som var adgangsvej til nr. 53 (svarende til venstresiden af nuværende Sandlodsvej, set mod Fjorden). Måske er det Johannes Sigvald Jensen som reagerer, da det går op for ham at han skal udlægge et areal svarende til hele højre siden af Sandlodsvej og at Holger Pedersen i mellemtiden har solgt en god del af venstresiden? Det kan være forklaring på at aftalen om fordeling af udlæg til Sandlodsvej ændres fra 5:5 til 4:6 på en del af strækningen. Der har gennem årene været spekuleret en del i hvem der kunne være de egentlige ejere af vej- og stiarealer på Sandlodsvej. På Krak.dk er det i dag muligt at foretage opslag direkte på et vejnavn, hvorefter vejen fremhæves og vises i sammenhæng med lokale omgivelser, med tydelig angivelse af vejarealer og de tilstødende parceller med vejnumre etc. Som noget nyt kan man desuden aktivere et matrikel-filter og få oplyst det tilhørende matrikel nummer, ved at pege på en parcel eller et vejareal. Ved at benytte denne fremgangsmåde afsløres og bekræftes det, at der er nedenstående sammenhæng mellem vejnumre og matrikel numre for vejarealer: Strækningen fra nr. 1 til 9 er matr. nr. 3-bø, som er en del af ejendommen Sandlodsvej 53 (971 m2) Strækningen fra nr. 9 til 37 er matr. nr. 3-ø, som tilhører de 2 lokale "aktører" fra Kalundborg, og efterkommere. (1.780 m2) Strækningen fra nr. 37 til 69 er matr. nr. 3-c, som også er hovedmatriklen for ejendommen Sandlodsvej 53. (22.144 m2 strandareal, vej og stier og ejendommen Sandlodsvej 53) Hele højre siden af Sandlodsvej er omfattet af matr. 4-b, som er ejendommen Sandlodsvej 32 og fortsætter fra vejens fordeling ved bænksættet, ned ad bakken med asfaltbelægning og ud mod stranden mellem ejendommene Sandlodsvej 54 og Sandlodsvej 56. (16.989 m2 strandareal, vej og stier og ejendommen Sandlodsvej 32). Den 6. december 1968 tinglyser Raklev Kommune Partiel byplanvedtægt nr. 2 for 2 sommerhusområder i Nostrup beliggende mellem Røsnæsvejen og Kalundborg Fjord, jfr. lovbekendtgørelse 160 af 9/5/1962 Den 23. juni 1972 tinglyser Johannes Sigvald Jensen endnu en deklaration som indrømmer "alle fra min ejendom allerede udstykkede parceller samt parceller der herefter måtte blive udstykket fra denne, ret til frit og uhindret at færdes og opholde sig på stranden udfor min nævnte ejendom i badeøjemed". Det fremgår ikke hvorfor der pludselig tinglyses en generel strandret til alle parceller udstykket af Johannes Sigvald Jensen. Strandret og færdselsret synes oprindeligt at være tildelt de enkelte købere ved diverse påtegninger i tinglyste dokumenter – frem til tinglysningen 25. september 1969 af generelle vilkår gældende for allerede udstykkede parceller og for parceller, som måtte blive udstykket. Men strandret er ikke nævnt i tinglysningen 25. september 1969 – og det er måske den fejl tinglysningen den 23. juni 1972 skal råde bod på?
Grundejerforeningen Sandlodsvej
Det fremgår af Grundejerforeningens protokol at en stiftende generalforsamling blev afholdt den 20. august 1978 i Raklev Sognegård. Af punkt 2 i referatet fremgår: Som repræsentant for de grundejere, der havde indkaldt til mødet redegjorde "mødedeltager A" for de to muligheder der kunne blive tale om, nemlig grundejerforening eller vejlaug. Denne redegørelse efterfulgtes af en langvarig diskussion som endte med at man vedtog at stifte en grundejerforening (Imod stemte 2). Referatet giver ingen oplysning om antallet af stemmeberettigede mødedeltagere.
Tinglysningerne af 9. august og 25. september 1969 om pligt til at oprette en grundejerforening nævnes ikke i referatet. Det udsendte udkast til vedtægter blev derefter gennemdrøftet, og en række ændringsforslag blev fremsat. Blandt disse vedtoges 2: a) Princippet én parcel, et kontingent. Ejere af flere parceller kun én stemme, indarbejdes i forslagets § 5 og 6. Vedtoges med 22 stemmer for – ingen imod. b) Ordinær generalforsamling afholdes i maj måned. Senere i referatet anføres: Hovedopgaven for foreningen – istandsættelse af Sandlodsvej – tages op på den ordinære generalforsamling, hvor bestyrelsen vil søge at fremlægge tilbud på dette arbejde.
Af referat fra ordinær generalforsamling, afholdt i Raklev Sognegård året efter, den 27. maj 1979 fremgår det af punkt 5: Formanden forelagde de indhentede tilbud til istandsættelse af Sandlodsvej a) Marius Pedersen, Fyn (MP) b) Ole Pedersen, Nostrup (OP) Oversigt omdeltes til mødedeltagerne. Det i oversigten nævnte stykke B (MP) anslået udgift kr. 7.100 kan antagelig repareres inden for rammerne af et forhøjet kontingent. Formanden efterlyste generalforsamlingens tilslutning til midlertidig istandsættelse indtil kommunen har færdiggjort Røsnæsvej, subsidiært tilbud "B". Der syntes overvejende stemning for en midlertidig istandsættelse og bestyrelsen fik forsamlingens bemyndigelse til dette. Samme år – den 25. august 1979 blev der afholdt en ekstraordinær generalforsamling i Kalundborg Gymnasium. Af referatet fremgår det bl.a.: Under punkt 1: Formanden nævnte, at grunden til denne indkaldelse var at fremmødet ved den ordinære generalforsamling var utilstrækkelig til gennemførelse af lovændringer. Derefter gik generalforsamlingen over til afstemning om vedtægterne.
Resultat: samtlige stemmeberettigede stemte for. Men "vejen" nævnes endnu ikke i formålsparagraffen (§ 3)! Under punkt 2: Formanden vil tage kontakt med entreprenør Ole Pedersen om den midlertidige udbedring af Sandlodsvej, da vejret nu synes gunstigt. Der var blandt medlemmerne stemmer der hævdede det unyttige i denne udbedring så længe vejen befærdes med store vogne. Formanden oplyste, at der vil blive indkaldt til generalforsamling for at tage stilling til omkostningerne ved endelig istandsættelse af vejen. Det følgende år afholdes der (ordinær) generalforsamling den 7. juni 1980 i Raklev Sognegård. Af referatet fremgår det at der var fremmødt 18 personer som repræsenterede 14 stemmer og 1 fuldmagtsstemme. Under punkt 2:
Det besluttedes at gøre generalforsamlingen beslutningsdygtig med visse forbehold som "mødedeltager C" nævner i sin skrivelse. Det har ikke været muligt at finde "C"s skrivelse og de omtalte forbehold – men det kunne bl.a. være indsigelse mod at generalforsamlingen ikke blev afholdt i maj måned som bestemt i vedtægterne. Senere i referatet anføres det: Det besluttedes at lave extraordinær generalforsamling angående vej og gældsætning.
Der fremkom også forslag om vejfond med et specielt bidrag pr lodsejer. Den varslede ekstraordinære generalforsamling afholdes senere samme år – nemlig den 23. august 1980 i Raklev Sognegård, med følgende dagsorden: 1. Vedligeholdelse af Sandlodsvej 2. Finansiering af vedligeholdelsen 3. Ordensreglement Det fremgår af referatet, at der mødte 19 stemmeberettigede – heraf 4 fuldmagter. Og senere i referatet: "mødedeltager D" rejste tvivl om fortolkningen af vedtægternes § 9. Denne tvivl gik på om vejvedligeholdelsen omfattes af foreningens formålsparagraf. "D" mente, at det lå udenfor – formanden hævdede, med støtte fra flere medlemmer, at det hørte med under formålsparagraffen. Note: Referatet er lidt upræcist. Man har formentlig drøftet om udgifter til vej skulle besluttes med henvisning til § 9 eller formålsparagraffen (§ 3). §9 tillod på dette tidspunkt bevilling af midler til formål der ikke var omfattet af formålsparagraffen, dog skulle der foreligge et særligt kvalificeret flertal ved at 2/3 af foreningens medlemmer var til stede, og at mindst 2/3 af disse stemte for. At formanden, med støtte fra flere medlemmer, hævdede at vejen hørte under formålsparagraffen, betød at der ved afstemning blot skulle opnås almindeligt flertal. Vejen er dog stadig ikke optaget i § 3. Efter intense drøftelser blev et forslag B formuleret således: I hvert af årene 1980-81 og 1981-82 kan der afholdes udgifter på indtil kr 7.000 til udbedring af vejen. Dette forslag fik alle de repræsenterede 19 stemmer.
Det er tydeligt at man, på gentagne generalforsamlinger i træk i foreningens første leveår, bruger meget tid på at drøfte vejens dårlige stand – og hvad man kunne gøre for at udbedre og vedligeholde.
Man drøfter fra tid til anden om vejvedligeholdelsen er omfattet af foreningens formålsparagraf (§ 3), eller § 9. Man lader som om vejen helt naturligt må være omfattet af formålsparagraffen og overser at "vejen" slet ikke er nævnt i § 3. Først i 2012 blev § 3 ændret til også at omfatte "omkostninger til vej og vedligeholdelse af vej etc." og samtidig blev den del af § 9, som var i strid med den almindelige foreningsret, slettet.
Alle omkostninger til vej frem til 2012 er formelt afholdt på et forkert grundlag, men det er nu uden betydning – for ingen har klaget. Det var meget lykkeligt, at man på den stiftende generalforsamling i 1978 besluttede at etablere en Grundejerforening – for den 9. august og 26. september 1969– altså 9 år tidligere – tinglyste boelsmand Johannes Sigurd Jensen og boelsmand Holger Petersen, efter begæring fra Raklev Kommune, og i anledning af ejendommenes udstykning, diverse næsten enslydende servitutbestemmelser, bl.a. Punkt 4: (gældende for lige vejnumre) Ejerne af de udstykkede parceller er pligtige til at være medlem af grundejerforening for området. (og gældende for ulige vejnumre):
Ejerne af de udstykkede parceller er pligtige til at være medlem af en evt. grundejerforening for området. Punkt 5: Parcellerne er pligtige til i forening at afholde udgifter til anlæg af private veje og stier. Mands minde De nye grundejere, som i tresserne og halvfjerdserne købte grunde på Sandlodsvej, har uden tvivl været optaget af de nye muligheder for naturoplevelser, strand- bade og foreningsliv – i et sådant omfang, at de glemte, at de 9 år tidligere var blevet pålagt at etablere en grundejerforening. Samtidig har sognerådet i den lille Raklev Kommune uden tvivl haft svært ved at håndtere overgangen fra landbrugsområde, over udstykninger til rekreative sommerhus- og naturområder. Der blev ikke sat nogen frist for oprettelse af grundejerforeningen – og det blev derfor trukket i langdrag. Da man endelig mødtes for at etablere et fællesskab, havde man glemt at der ikke var frit valg: Det skulle være en grundejerforening!
Der er mange definitioner på "Mands minde" – lige fra det man kan huske i én menneskealder eller i én generation, optil hvad 2 eller 3 generationer har opsparet og fortalt hinanden af viden. På Sandlodsvej må vi glæde os over, at selvom erindringen i perioder har været meget kort – og overdragelsen af viden mangelfuld - så har heldet i afgørende situationer været stort!